Ћирилица
asdfasdf

Ћирилица
БИБЛИОТЕКА

БИБЛИОТЕКА

У оквиру библиотечког фонда Музеја налази се око 8500 наслова стручне периодике, сручних монографских издања, каталога изложби. Посебно место заузимају разне музејске публикације, добијене међумузејском разменом, издања НМСП и монографска издања као сведочанства економског и културно-историјског развоја Паланке и њене околине. У саставу библиотеке налази се и Легат Момчила Миловановића - колекција од око 1000 књига из разних области, међу којима су вредне едиције и књижевна дела највећих домаћих и иностраних класика. Библиотека је затвореног типа, а у току је и електронска обрада књижног фонда.

 

Легат Момчила Миловановаића

Музејска библиотека недавно је обогаћена једним изузетно вредним легатом вајара Момчила Миловановића. Наиме, 2016. године, г-ђа Уте Миловановић, даровала је Музеј приватном библиотеком свога супруга, рођеног паланчанина, са око 1000 каталошких јединица из најразличитијих области: историје, економије, уметности, филозофије (Хегел, Ниче, Кант...), књижевности итд. Само едиција Српске књижевне задруге броји око 200 наслова. Поред дела савремене литературе, у Легату су заступљена и сабрана дела Вука Караџића, Стевана Јаковљевића, Ј. Ј. Змаја, Дучића, Ћосића, Скерлића, Нушића, Његоша, М. Горког, Достојевског, Чехова и многих других класика српске и иностране књижевности.

Момчило Миловановић рођен је у Смедеревској Паланци 1921. године. Овај еминентни уметник, апстрактне провинијенције, сирове креативне снаге и немирног духа,  стицајем необичних околности, обрео се у Паризу, шездесетих година 20. века. Након завршених студија на Академији ликовних уметности у Београду, на одску за вајарство (дипломирао је у класи професора Илије Коларевића а постдипломске студије завршава 1958. године код Сретена Стојановића), Миловановића је животни пут одвео у Француску, где проводи остатак живота. Запажен од стране познавалаца и поштовалаца  уметности, у Француској је остварио значајну уметничку каријеру. Излагао је на најугледнијим ликовним салонима Париза, самостално и групно у значајним галеријама Француске, али и у Немачкој, Грчкој, Канади, Шпанији, Белгији, Србији. Многе Миловановићеве скулптуре налазе се у јавним институцијама или су реализоване у јавном простору, пре свих у граду Манту (Mantes-lа-Ville), који га је прогласио за почасног грађанина. 2011. године Миловановић је излагао и у свом родном граду, у Народном музеју у Смедеревској Паланци, којем је, осим изузетно вредног легата књига, завештао и једну скулптуру од абоноса, рад из седамдесетих година 20. века. Преминуо је 2013. године у граду Манту, у 92. години живота.