Latinica
asdfasdf

Latinica
BIBLIOTEKA

BIBLIOTEKA

U okviru bibliotečkog fonda Muzeja nalazi se oko 8500 naslova stručne periodike, monografskih izdanja, kataloga izložbi. Posebno mesto zauzimaju razne muzejske publikacije, dobijene međumuzejskom razmenom, izdanja Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i monografska izdanja kao svedočanstva ekonomskog i kulturno-istorijskog razvoja Palanke i njene okoline. U sastavu biblioteke nalazi se i Legat Momčila Milovanovića - kolekcija od oko 1000 knjiga iz raznih oblasti, među kojima su vredne edicije i književna dela najvećih domaćih i inostranih klasika. Biblioteka je zatvorenog tipa, a u tokujei elektronska obrada knjižnog fonda. U okviru bibliotečkog fonda Muzeja nalazi se oko 8500 naslova stručne periodike, monografskih izdanja, kataloga izložbi. Posebno mesto zauzimaju razne muzejske publikacije, dobijene međumuzejskom razmenom, izdanja Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i monografska izdanja kao svedočanstva ekonomskog i kulturno-istorijskog razvoja Palanke i njene okoline. U sastavu biblioteke nalazi se i Legat Momčila Milovanovića - kolekcija od oko 1000 knjiga iz raznih oblasti, među kojima su vredne edicije i književna dela najvećih domaćih i inostranih klasika. Biblioteka je zatvorenog tipa, a u tokujei elektronska obrada knjižnog fonda. 

 

Legat Momčila Milovanovića

Muzejska biblioteka nedavno je obogaćenajednim izuzetno vrednim legatom vajara Momčila Milovanovića. Naime, 2016. godine, g-đa Ute Milovanović, darovala je Muzej privatnom bibliotekom svoga supruga, rođenog Palančanina, sa oko 1000 kataloških jedinica iz najraličitijih oblasti: istorije, ekonomije, umetnosti, filozofije (Hegel, Niče, Kant...), književnosti itd. Samo edicija srpske književne zadruge broji oko 200 naslova. Pored dela savremene literature, u Legatu su zastupljena i sabrana dela Vuka Karadžića, Stevana Jakovljevića, J. J. Zmaja, Dučića, Ćosića, Skerlića, Nušića, Njegoša, M. Gorkog, Dostojevskog, Čehova i mnogih drugih klasika srpske i inostrane književnosti. 

Rođen u Smederevskoj Palanci 1921. godine, ovaj eminentni umetnik, apstraktne provinijencije, sirove kreativne snage i nemirnog duha,  sticajem neobičnih okolnosti, obreo se u Parizu, šezdesetih godina 20. veka.Nakon završenih studija na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, na odsku za vajarstvo (diplomirao je u klasi profesora Ilije Kolarevića a postdiplomske studije završava 1958. kod Sretena Stojanovića), Milovanovića je životni put odveo u Francusku, gde provodi ostatak života. Zapažen od strane poznavaoca i poštovalaca  umetnosti, u Francuskoj je ostvario značajnu umetničku karijeru. Izlagao je na najuglednijim likovnim salonima Pariza,samostalno i grupnou značajnim galerijama Francuske, ali i u Nemačkoj, Grčkoj, Kanadi, Španiji, Belgiji, Srbiji. Mnoge Milovanovićeve skulpture nalaze se u javnim institucijama ili su realizovane u javnom prostoru, pre svih u gradu Mantu (Mantes le Ville), koji ga je proglasio za počasnog građanina.

Momčilo Milovanović je 2010. godine izlagao i u svom rodnom gradu, u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, kojem je, osim izuzetno vrenog legata knjiga, zaveštao i jednu skulpturu od abonosa, rad iz sedamdesetih godina 20. veka. Umro je u Nantu, u Francuskoj, 2013. godine.