Latinica
asdfasdf
Пут правих вредности
Опширније
asdfasdf
Suvenirnica
Опширније

Latinica

     У Народном музеју у Смедервској Паланци, у четвртак, 8. фебруара у 13х, биће свечано отворена изложба Олимпијског комитета Србије под називом „Пут правих вредности“.

     Изложба „Пут правих вредности“ има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом Олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас, са освртом на друштвени контекст и прилике у земљи.

       Поставка ће бити изложена до 29. фебруара текуће године.

Поштовани,

     Позивамо вас на отварање самосталне изложбе скултпура „Спој“ др Милоша Шарића (1991), у четвртак 1. фебруара у Галерији савремене уметности. Аутор је добитник више награда, излагао на 10 самосталних и на више од 120 жирираних колективних, домаћих и међународних изложби у земљи и иностранству.

     Изложба скулптура „Спој“ приказује дванаест дела која су настала од 2014. године до данас. Два главна става аутора су изражена кроз радове: критички, који се односи на отуђеност савременог друштва, и афирмативни, који наглашава важност личних и универзалних вредности. Ова уметничка синтеза старих предмета попут оруђа у новом контексту симболише уметниково разумевање прошлости, истраживање личних и друштвених односа, те јасно артикулисање вредности које сматра кључним за садашње и будуће генерације.

Од Галерије уметника према простору мишљења

поводом избора (следећих) кандидата за нову излагачку сезону 2024. године:

 

Јошкин Шиљан

Кристина  Пирковић

Милош Шарић

Вања Суботић

Матија Симовић

Љиљана Бурсаћ

Славомирка Ковачевић, Јевросима Лукић, Здравко Вучинић

Огњен Глигоријевић

Маја Гајић

Sylvia Ковјенић

 

На сајту Народног музеја у Смедеревској Паланци Галерија је означена као „Галерија уметника“, чиме се желела истаћи репрезентативност излагача у протеклим годинама и деценијама. Пре неколико година промењен је и назив – Галерија модерне уметности „постала“ је Галерија савремене уметности. Ове године изгласан је „нов“ састав Уметничког савета. Другачија политика музеја према савременој уметности појављивала се, дакле, на хоризонту „формалности“, сукцесивно и испотиха. Међутим, ништа Галерију (савремене уметности) Музеја неће променити као што ће то учинити саме вредности и идеје које желимо да промовишемо и наметнемо као критеријум за разумевање света у коме живимо и проблемe (уколико у очима уметника они постоје) с којима се суочавамо. Ништа је неће издвојити од других (истих) који јурећи исконструисану изузетност малих и неретко затворених кругова препознају најбоље из садашњости, иако смо прошлост бирали од онога што је остало. Премда се и у одабиру излагача за следећу сезону могу препознати (младе) „звезде“ наше уметнике сцене, жеља је да се различитим поетикама акценат стави на мишљење самих аутора као претпоставку њиховог разумевања специфичног односа уметности према себи и према свету у коме настаје и живи. И не само то. Настојање да се у једној сезони препознају и посебне релације на ползу повезаности излагача и концепата изложби, које Уметнички савет једнако вреднује као и труд аутора да конкуришу новим радовима, сведочи о могућности да се садашња сцена разуме целовито и интегралистички, ма како она наизглед била хетерогена. 

Излагачка сезона што је пред нама је „терапеутска“, она је далекосежно у служби преиспитивања нас самих, па могуће је рећи и суочавања са сопственим страховима (субјективности). „А шта ако нас анђели напусте“ тема је која заокупља пажњу не само једног аутора, оног који (и) ready-made предметима изобличава и саму уметност (у галеријама и музејима), већ као таква позива на промишљање о времену профита, корпорација, банака и удружења, који у трагању за корисницима (купцима) користе препознатљивост (уметничког) знака. Она на известан начин покрива и стварање света другачијег него што га познаје официјелна хришћанска религија, света сопственог наличја, антитезе хармоније и божанског реда у радовима већ афирмисане и вишеструко награђиване уметнице. Пркосећи на известан начин савременом духу времена у његовим негативним конотацијама, овај горенаведени „страх“ прекрива се траговима прошлости, истицањем породичних вредности и поновној употреби старих алатки у модерно доба, док позив на интиму – вапај свесног човека данашњице – остаје императив и у скулптуралном простору, и у природи у којој уметник не црпе само идеје, већ и алате за своје стваралаштво.

У духу наслова рада који ће паланачкој публици бити представљен следеће године, те преживљених и проживљених дистанци, сегрегација друштва и апатичне, готово нихилистичке атмосфере што провејава свим сферама друштва, па тако и уметности  – и ми користимо ову прилику да нашој публици, али и будућим излагачима поручимо Приђи ближе – јер само удружени можемо да мењамо заједницу и свет у коме живимо.

Уметнички савет Народног музеја у Смедеревској Паланци

  

Позивамо вас на отварање изложбе "Састајалишта" уметника Ђорђа Славковића, у Галерији савремене уметности, 21. децембра, у четвртак, у 19 часова.
Ово је уједно и последња изложба ове године.
Посетите галерију.
Добро дошли.

У сарадњи са Центром за музеологију и херитологију Филозофског факултета у Београду, Народни музеј у Смедеревској Паланци јуче је (12. 12. 2023.) организовао радионицу у којој су учешће узели наши запослени и спољни сарадници. Ванредни професор и управница Центра, Милица Божић Маројевић, упознала се са нашим програмима, изложбама, и запосленима, а онда се кроз дискусије и радионице приступило изради и дефинисању мисије и визије наше установе. Једнако важним сматрамо прилику да сви запослени у Музеју имају прилику да се професионално усавршавају и да остану у корак са савременом музеолошком праксом у Србији и свету.   

Позивамо вас на свечано отварање изложбе "Тло" уметнице Ане Ђаповић.
Дођите у Галерију савремене уметности у четвртак, 30. новембра, у 19 часова.
Добро дошли.

Конкурс Народног музеја у Смедеревској Паланци за доделу излагачких термина у 2024. години

Народни музеј у Смедеревској Паланци ( у даљем тексту Галерија савремене уметности) расписује конкурс за одржавање самосталних и групних изложби из области ликовних уметности у Галерији савремене уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци, (ул. Првог српског устанка 128, Смедеревска Паланка) за 2024. годину.

Услови конкурса:

У наслову мејла назначити: Конкурс 2024, име и презиме

 • Биографија аутора (име, презиме, година рођења, адреса, е-маил, контакт телефон). Предлог изложбе – јасно образложен концепт у штампаној или електронској форми (један документ за биографију, концепт, легенде и контакт податке)         
 • 10 - 15 фотографија радова који би били изложени (уз назив, технику, димензије и годину настанка, у електронској форми)
 • Фајл презентације са фотографијама треба да буде у ЈПГ формату до 4 мб (најмање 300 дпи)
 • Каталог са последње изложбе у штампаној или електронској форми (уколико аутор има каталог) користити службено писмо – ћирилицу, осим у посебним случајевима

Услови излагања:

 • Пријаве са потребном документацијом послати од 27. 11. до 18. 12. 2022. године
 • Пријаве доставити у електронској форми на е-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli., Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

    или директно на адресу: Народни музеј у Смедеревској Паланци, ул. Трг хероја 5, 11420 Смедеревска Паланка ( www.nmsp.rs )

 • Галерија савремене уметности обезбеђује: ципован каталог и дизајн изложбе, техничку подршку при поставци изложбе, подршку локалних медија, коктел на отварању изложбе, смештај – преноћиште на дан отварања
 • Галерија савремене уметности НМСП је површине 5 х 10 м, укупне излагачке површине 25 м са два покретна зида чији се тлоцрт може видети на фотографијама
 • Галерија савремене уметности поседује техничке мере обезбеђења, камере и алармни систем
 • Аутори имају на располагању 15 рамова (70 х 100 цм), који се могу излагати хоризонтално и вертикално
 • Током трајања изложбе у изложбеном простору аутори имају могућност ТВ презентације у току трајања изложбе
 • Аутори чије изложбе Уметнички савет уврсти у програм у обавези су да према

    Уговору Народном музеју у Смедеревској Паланци оставе један рад са изложбе у     договору са Уметничким саветом Галерије Савремене уметности НМСП

 • Аутор је дужан да конкурише са радовима који ће бити изложени, у супротном

   Галерија савремене уметности НМСП задржава право да ускрати термин

 • Непотпуне и неадекватне пријаве неће се узимати у разматрање
 • Конкурсни материјал се не враћа
 • Уметнички савет:
 • др Оливер Томић, историчар уметности, Виши предавач на Академији техничких струковних студија у Београду и Ванредни професор на Факултету за уметност и дизајн у Београду
 • др Бојана Богдановић, виша научна сарадница Етнографског института САНУ
 • Славенка Чишић Урошевић, кустос и историчар уметности
 • Зоран Тодор, академски сликар и професор ликовне културе у Паланачкој гимназији у Смедеревској Паланци
 • Александра Гедеон, академски сликар и уредник програма у Галерији савремене уметности НМСП
 • Резултати конкурса биће званично објављени на сајту Народног музеја у Смедеревској Паланци ( www.nmsp.rs ), до 25. 12. 2023. године

За додатне информације: 

Тел. 026 – 317- 295

 

316668863 573313671464475 3702670248511836810 n316301897 573313674797808 6257710714012953846 n

 

 

     Ове године, мали уметници зашли су у свет историјско-уметничке збирке Народног музеја у Смедеревској Паланци и упознали се с причама прошлих времена кроз чаролију колажа, стварајући своја јединствена дела.

     Током месец дана, наша ликовна радионица у просторијама музеја постала је центар креативности за најмлађе. Одштампаним репродукцијама слика из збирке као основом, деца су се играла, сецкала, слагала и стварала своје чаробне радове. Војници, поштари, фазани - сви су оживели у новим ликовним делима!

     Дођите и откријте свет маште на отварању Дечијег ликовног салона 6. Будите део ове чаролије боја, облика и креативности!

Поштована публико,
Народни музеј у Смедеревској Паланци и ОБ Стефан Високи имају част да вас позову у музеј да погледате изложбу аутора Милице Стојановић, Ненада Шошића и доктора Ивана Поповића под називом „Музејски досије: Прича о две потковице“ поводом обележавања дана и славе Удружења техничара радиологије Србије. 
Археолошко одељење вам овом приликом представља пример добре праксе кроз сарадњу две институције. Научна истраживања данашњице постављају као императив- вишеструки приступ проблему из угла различитих дисциплина. Успешна реконструкција прошлости захтева познавање мноштво аспеката културе друштва од оних основних егзистенцијалних до обичајних и верских. Управо ту се ствара тежња за интердисциплинарношћу и овим путем се укључују многи стручњаци из различитих области.
Представљањем релевантне доступне музејске грађе са археолошких ископавања некрополе на Медведњаку аутори ће покушати да вам дочарају процес трагања за одговорима…
Добро дошли у Народни музеј!

Позивамо вас на свечано отварање изложбе "Камерни трио" на којој ће своје радиве излагати Лидија Узелац, Елизабета Маторкић Бисенић и Мирон Муатовић. Отварање је у четвртак, 02. новембра, у 19 часова у Галерији савремене уметности.
Добро дошли.