Ћирилица
asdfasdf
asdfasdf
asdfasdf

Ћирилица
ГАЛЕРИЈА УМЕТНИКА

ГАЛЕРИЈА УМЕТНИКА

     Галерија савремене уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци Галерија савремене уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци основана је 1990. године као организациона јединица Центра за културу, да би од 2002. године деловала у оквиру Народног музеја у Смедеревској Паланци. Делатност Галерије се заснива на презентовању уметничких дела савремених ликовних стваралаца, како са домаће, тако и са међународне ликовне сцене.

     За 23. године постојања, кроз Галерију је прошло преко 600 уметника различитих профила, учесника на више од 500 групних и самосталних изложби. Уметнички савет, који чине историчари уметности и признати ликовни ствараоци,путем јавног конкурса врши избор учесника у излагачком програму за сваку годину, где се води рачуна о заступљености уметника различитих профила, поетика и годишта. Током протеклих година, низале су се изложбе слика, графика, цртежа, фотографија, скулптура и инсталација. Галерија се може похвалити сталном публиком свих узраста, која чини 10 – 15% од укупног броја становника Смедеревске Паланке, чиме се не могу похвалити многе галерије већих градова Србије.

     Од оснивања Галерије, до данас, кроз њен излагачки простор прошла су многа значајна имена домаћих и страних аутора. Између осталих, ту су излагали: Мића Поповић, Цветко Лаиновић, Милић од Мачве, Кемал Рамујкић, Милија Белић, Здравко Мандић, Снежана Маринковић, Александар Луковић Лукијан, Стојан Ђурић, Гала Чаки,Војислав Радовановић, Томислав Петернек, Љиљана Стојановић, Драган Бартула, Момчило Мома Антоновић, Чедомир Васић, Жолт Ковач, Велизар Крстић, Саша Марјановић, „Фантастичних 6“, „Камен у архитектури и уметности“, групе  мексичких графичара и многи други савремени ликовни ставраоци који су својим изложбама афирмисали културни и уметнички садржај у нашој локалној средини.

     Својом добром вољом, а такође и обавезом прописаном пропозицијама конкурса, већина аутора је Галерији, односно Музеју поклањала по неко своје дело,тако да у оквиру уметничке збирке Музеја,  постоји фонд сачињен од поклона уметника који су излагали.

 

 

Календар изложби 2024

 

Милош Шарић

скулптуре

02. 02 - 21. 02. 


Здравко Вучинић, Славомирка Ковачевић и Јевросима Лукић

слике  

29. 02 – 29. 03.


Матија Симовић

графички дизајн

04. 04 – 03. 05.


Вања Суботић

слике и цртежи

09. 05 – 07. 06.


Sylvia Ковјенић

слике

13. 06 – 15. 07.


Кристина Пирковић

слике

18. 07 – 16. 08.


Љиљана Бурсаћ

слике и објекти

22. 08 – 21. 09.


Јошкин Шиљан

слике

25. 09 – 21. 10.


Маја Гајић

слике и инсталације

 24. 10 – 22. 11.


Огњен Глигоријевић

слике, инсталације и видео

28. 11 – 28. 12.