Latinica

Latinica
IZLOŽBA „DONNE, MADRI, DEE"

IZLOŽBA „DONNE, MADRI, DEE"

IZLOŽBA „DONNE, MADRI, DEE: Linguaggi e Metafore Universali nelle’Arte Preistorica“ - “ŽENE, MAJKE, BOGINjE: UNIVERZALNI JEZICI I METAFORE U PRAISTORIJSKOJ UMETNOSTI“

 

Nakon izložbe „Između kostima i ornamenta“ koja je tokom 2016 i 2017. godine gostovala širom Srbije, figurine našeg Muzeja našle su se na međunarodnoj izložbi u Arheološkom muzeju u Udinama.

U Arheološkom muzeju u Udinama (Italija), 09. novembra 2017. godine otvorena je izložba „Žene, Majke, Boginje“ na kojoj je italijanskoj publici, između ostalog, predstavljeno i trinaest antropomorfnih figurina iz kasnog neolita iz praistorijske zbirke Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci. 

Prilikom posete našem Muzeju, italijanska delegacija sa kustosom Arheološkog muzeja u Udinama Paolom Visentini, profesorom Fabiom Martinijem sa Univerziteta u Firenci i profesorkom Lučijom Sarti, rektor Univerziteta u Sieni, odabrala je trinaest reprezentativnih antropomorfne figurina sa Madvednjaka u Grčcu i Starog Sela u Selevcu koje koje će se naći na izložbi u Udinama. Zajedno sa našim  izloženi su i eksponati iz Italije, Nemačke, Slovenije, Poljske, Rumunije, Albanije, Hrvatske i Makedonije. Samu izložbu pratila je i stručna konferencija pod nazivom "Come - In", koja je u fokus savremene muzeologije i muzejske prakse donela inkluzivnost marginalnih grupa i ljudi sa posebnim potrebama.