1-1 pozivnica1-1 01

Petar Mosic

Growing up

Gallery of modern arts

03. - 30. march

morе

Museum day 
02. april, 7pm

стручно вођење кроз изложбу уз пројекцију филма

опширније

Marija Toskovic and Marija Milinkovic

Identifications

Gallery of modern arts,

04. april 2018.

more

 

English

КОНКУРС НАРОДНОГ МУЗЕЈА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ
ЗА ДОДЕЛУ ИЗЛАГАЧКИХ ТЕРМИНА

Народни музеј у Смедеревској Паланци 
расписује конкурс за 2019. годину за одржавање самосталних и групних изложби из области ликовних уметности у Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци, ул. Првог српског устанка 128, Смедеревска Паланка.

Услови конкурса: 
1. Биографија аутора, професионална и лична ( име, презиме, година рођења, адреса, е-маил, контакт телефон ) 
2. Предлог изложбе – јасно образложен концепт у писаној или електронској форми 
3. 5-10 фотографија радова који би били изложени (уз назив, технику, димензије и годину настанка, у електронској форми ).
4. Фајл презентације са фотографијама треба да буде у ЈПГ формату до 4 мб. (најмање 300 дпи )
5. Каталог са последње изложбе у писаној или електронској форми 
( користити службено писмо – чирилицу, осим у посебним случајевима)

Услови излагања:

Пријаве са потребном документацијом послати од 06. 11. до 10. 12. 2018.год.
Пријаве доставити у електронској форми – е- mail - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
или директно на адресу : Народни музеј у Смедеревској Паланци, ул. Трг хероја 5, 11420 Смедеревска Паланка. ( www.nmsp.rs )

Музеј обезбеђује: каталог, техничку подршку при поставци изложбе, подршку локалних медија.
Музеј не обезбеђује: опремање радова, путне трошкове аутора, трошкове превоза радова.

Аутори чије изложбе Уметнички савет уврсти у програм у обавези су да Галерији НМСП уступе по 1 рад са изложбе.

Непотпуне и неадекватне пријаве неће се узимати у разматрање.
Након завршетка конкурса, сви кандидати ће бити обавештени. 
Конкурсни материјал се не враћа.

За додатне информације :
Тел. 026 – 317-295, 026 – 314 – 399.

„Места на којима смо раније били...“

Поводом педесете годишњице  од откривања и првих истраживања локалитета Медведњак и Селевац одржана је манифестација „Места на којима смо раније били...“. Том приликом  публици је презентован разнолик и  занимљив садржај.

У понедељак , 08. 10. 2018. године свечано је отворена изложба  коју је пратила премијерна пројекција документарног филма. Многобројној публици археолошко одељење  представило се  први пут кроз чари седме уметности.

Предавање Др Адама Црнобрње, „Подизање свети о значају археолошког наслеђа“, у четвртак 11. 10. 2018. године било је намењено представницима локалне самоуправе, који су се одазвали нашем позиву. Предавање је покренуло питање заштите локалитета и борбе против илегалног ископавања.

На примеру неолитског локалитета Дреновац, Др Славиша Перић је у петак, 12. 10. 2018. године  говорио је о потенцијалу неолитских налазишта на територији Србије. Говорио је о музеју на отвореном као новом тренду, који би се могао применити на нашим локалитетима.

Последње предавање одржала је Др Вера Богосављевић Петровић, у суботу 13. 10. 2018. године, и тада је говорила о динамици протока камених сировина у неолиту централне Србије као новим друштвеним договорима. Посебну пажњу је посветила локалитету Селеваац као важној стратешкој тачки приликом трговине, размене и посредовања камених сировина и других материјала. 

               

 

Позивамо Вас на свечано отварање изожбе Давида Процуниара - "Удаљени" у Галерији модерне уметности у среду 26. 09, спочетком од 19 часова.

Позивамо Вас на свечано отварање изложбе L - TIME Јелене Марковић, у Галерији модерне уметности, у среду, 29. августа, с почетком од 20 часова. Изложба ће бити отворена све до 22. септембра.

Једна од изложби која је побудила велико интересовање публике. Будући да су објекти од стакла углавном предмети примењене уметности, који се могу користити као собне лампе или "украси", атмосфера у самој галерији је била другачија. У полумраку, с акцентом на објекте и њихова светла, публика је могла да има потпуни, аутентични доживљај уметности Ивана Недељковића.

Read more ...

Три аутора ове изложбе, Вељко, Небојша и Стефан, представљају нам се са три различита концепта, али са додирним тачкама које их повезују и међусобно надопуњују њихове приче.

Read more ...

Представе о Паланци с краја седамдесетих година, када је "паланачки дух" привлачио многе знамените сликаре, глумце, професоре и истраживаче, данас делују као романсиране приче, пуне хвалисања и хипербола.

Read more ...

Сликарство које неодољиво подсећа на Шагала, како је на отварању оценио историчар уметности и музејски саветник Душан Миловановић, је на овој изложби такође у служби онога што је неретко представљало и сликарство Руса јеврејског порекла - снове о завичају унутар јаке и колористичке палете самог уметника.

Read more ...

Позивамо Вас да у Ноћи музеја поведете своје малишане и научите нешто ново о Белим покладама.

Read more ...

Свечано отварање самосталне изложбе Весне Аранђеловић Штефи - Глас мудре птице, заказано је у исто време када и Дечји ликовни салон - уторак, 8. мај, с почетком од 19 часова. Награде са Дечјег ликовно салона уручиће уметница лично, да би након тога приступили отварању изложбе цртежа који су, како Штефи сама каже, замишљени као илустрације за дечју књигу. Очекујемо Вас. 

Read more ...
Page 1 of 2