Ћирилица
Мира Мит

Мира Мит

Није у Смедеревској Паланци одавно владало овакво интересовање за једну ликовну изложбу, и то у време опште светске здравствене пандемије.
Мира Мит се представила паланачкој публици након пуних двадесетпет година, овај пут као сликар богате интернационалне каријере изгађене пре свега у Кини. Радови настали у поменутом „вакуму“ од две и по деценије резултат су Мириног преданог рада у Кини, и за кинеско тржите, док су ранији периоди/циклуси представљни сликама из збирке наше установе. Један део радова са поставке (шест слика), Мира је одлучила да поклони Народном музеју у Смедеревској Паланци, чиме ће наша установа увећати укупни број Мириних слика у свом депоу.
На самом отварању говорили су директор Музеја, Стеван Мартиновић, ауторка, Мирјана Мит, а изложбу је свечано отворио наш цењени историчар уметности, музејски саветник, Душан Миловановић. Он је о Мирином сликарству говорио на начин достојан малобројних полихистора у нас, док је у самом каталогу прецизном анализом самог сликарства Мире Мит кустос изложбе Биљана Живковић отоврила неке нове странице читања Мириног стваралаштва. На крају, али не и најмање заслужан, појављује се књижевник и предани културни послени, господин Драга Паунић, који је био modus operandi овог „пројекта“, на чему му овом приликом исказујемо посебну захвалност.