Ћирилица
МЕСТЕ НА КОЈИМА СМО НЕКАД БИЛИ

МЕСТЕ НА КОЈИМА СМО НЕКАД БИЛИ

„Места на којима смо раније били...“

Поводом педесете годишњице  од откривања и првих истраживања локалитета Медведњак и Селевац одржана је манифестација „Места на којима смо раније били...“. Том приликом  публици је презентован разнолик и  занимљив садржај.


У понедељак , 08. 10. 2018. године свечано је отворена изложба  коју је пратила премијерна пројекција документарног филма. Многобројној публици археолошко одељење  представило се  први пут кроз чари седме уметности.

Предавање Др Адама Црнобрње, „Подизање свети о значају археолошког наслеђа“, у четвртак 11. 10. 2018. године било је намењено представницима локалне самоуправе, који су се одазвали нашем позиву. Предавање је покренуло питање заштите локалитета и борбе против илегалног ископавања.

На примеру неолитског локалитета Дреновац, Др Славиша Перић је у петак, 12. 10. 2018. године  говорио је о потенцијалу неолитских налазишта на територији Србије. Говорио је о музеју на отвореном као новом тренду, који би се могао применити на нашим локалитетима.

Последње предавање одржала је Др Вера Богосављевић Петровић, у суботу 13. 10. 2018. године, и тада је говорила о динамици протока камених сировина у неолиту централне Србије као новим друштвеним договорима. Посебну пажњу је посветила локалитету Селеваац као важној стратешкој тачки приликом трговине, размене и посредовања камених сировина и других материјала.